buat duit




Sunday, March 13

Gambar Hitam Putih Bertukar Jadi Berwarna !

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Ok , im going back today. Nak share apa yang Nil hasilkan. Jeng jeng jeng. Seebelum ni Nil hasilkan poster kalau nak tengok boleh tengok dekat sini



OK , kali ni Nil dapat buat jenis hasil kreativiti yang lain menggunakan adobe photoshop.
There is have a 3 kind of  brush tool usage. Tapi second step im use the brush tool , brush tool with layer and selection mask tool. 

Daripada 3 jenis gambar yang tak ada warna Nil jadikan gambar tu berwarna dan hebat. Wah hebat ke ? Macam gambar lama kita ubah jadi baru.

Banyak lagi yang Nil buat. Jangan lupa tunggu Ceh..
Potrait yang Nil lukis guna pensil dan ada guna marker. He :)

Yang ini rasanya Nil guna color replacement. Kot dah lupa haha ! Mana pon sama dengan brush tool bezanya kalau create layer still boleh padam..

Yang atas ni Nil guna selection mask tool. Haa yang ni select yang mana patot dan color.. Hee  
Suka sangat bila siap. Cuma ada cacat sikit bila benda halus nak select tu. Hem...




Yang atas ni. Nil guna brush or color replacement Hemm.. Cantik suka sgt..
Sebelum dan selepas.

Lepas ni macam -macam lagi Nil buat. Kalu korang ada nak suh Nil change or what Boleh la.. Hehe
Tak profesional lagi. Baru godek-godek gitu.

Done.. Please wait my next and not forget to see my previous entry ok :)
Watch Out :)




Saturday, March 12

Create Poster Cinema Sendiri

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Alhamdulillah dapat juga buka blog ni , dan bila buka agak terkejut sebab banyak comment dan adsense pon berjalan dengan baik sekali. Haish dah tak buka pon masih ada silent reader ye, Syukur ! Sejak bergelar student bibir asik mentionkan BUSY memanjang sampai tak sempat nak buat benda lain. Hari ni hari sabtu. Fikir juga nak buat assignment tapi malas la sebab setiap hari tak missed kelas. Nak jugak berfoya foya Bhahaha ! Masih hairan lah sebab makin chubby lah sekarang. Bila nak kurus pon tak tahu asik jalan gi kelas je.

Sebelum ni sem first sempat nak balik kampung, Tapi second sem ni short sem rasa macam lambat dah terhad sebab tak boleh nak balik selalu. Balik penang tu dulu selalu lah jugak kan. Sekarang ni dalam tiap minggu mesti ada lah markah untuk dikumpulkan bagi final nanti. Kena lah pergi sekurangnya kalau dapat pointer cukup makan ke nanti tak lah rasa nyesal sebab pergi juga kan. Aik camtu pulak ? Sebab selalunya kalau pergi selalu pointer rendah lah yang membimbangkan kan ? 
HAHA entahla punya nak sedap kan hati kan sampai camtu perginya. Haha

Bila dah start study banyak skill dan ilmu yang Nil dapat. Untuk kali ni buat apa nil nak simpan je skill nil kan ceh,.. Sebab sebelum ni NIL ada melukis sampaikan ada yg nak upahkan nil untuk lukis muka diorang. Tapi Nil busy.. See... busy je ayatnya.. Tak sempatlah nak melukis. InsyaALLAH ada masa terluang Nil buat dengan happynya.

Untuk kali ni. Nil nak tunjuk kejayaan Nil design Something dan Nil akan explain apa maksud poster ni ok.. Kalau ada berminat boleh la ceh,...



Nilah hasilnya poster yang Nil design Cer tengok amacam ? Kalau ada yang profesional tentang ni tolong letak sikit komen Nil tak tahu macam mana nak improve lagi. Kalau idea baru pun di alu-alukan untuk beri. Ha kalau nak suruh Nil edit something lagi lah boleh Hehe

Ok kalau nak tahu Nil guna photoshop cs6 dan Nil guna teknik photoshop. Dan kalau korang nak tengok lebih detail gambar gambar yang Nil guna untuk create boleh tengok di bawah ni. Dan cuba cari gambar tu jadi macam mana.

Ok ? Orait gambar tersebut Nil attach kat bawah ni ye , Ok tengok dulu dan Nil akan sambung di bawah mengenai tema poster yang Nil buat ni.







Ok gambar gambar di atas Nil cuba dapatkan di google je. Ok dan idea 100% by Nil.

Tema gambar di atas adalah seram. Nil buat kononnya dua alam. Nampak tak perempuan tu.. Perempuan tu adalah kehidupan dua alam. Bukan SHEMALE ok Haha.
Tapi bila siang tiba dia adalah perempuan cantik yang tinggal di dalam sebuah rumah kampung atau rumah biasa je..

Bila malam nampak tak banglo tu... Ha.. sebenarnya misteri tu berlaku selepas dia tinggal di rumah banglo tu. dan siang adalah rumah itu.. malam rumah tu bertukar banglo seram.
Ok anggap je logik sebab tak buat storyboard pun.

Wajah wanita tu cantik bila malam.. begitulah cantik dan seram.. Bulan tu pun adalah 2 gambar nil separate kan jadi dua kejadian.. pokok juga... tengoklah .. apa lagi tertinggal.. tengok ye. Nil gabung 10 jenis gambar dalam tu.. 

DONE.. Next continue...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...