Wednesday, August 16

Betapa Mencabarnya Bila Dah Gemuk , Makan Masa Untuk Kembali ke asal 'KURUS' 50KG

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Image may contain: 1 person, smiling, outdoor

Aduhai , wah awal-awal dah mengeluh. Nampak sangat tak tajuk tu memang ada kaitan dengan artikel ni. Bukan main-main baq hang. Aduhai , dulu berat hanyalah 50kg macam tu. Semua baju boleh pakai. Baju kebaya segala skirt dengan legging memang gempak lah time tu. Nak throwback balik. Umur time tu baru je , Form 3 till form 5 lepas tu kembali berisi semula. Lepas tu back to 60KG nampak gemuk la time tu. Diet tapi kejap je tahan. 


Sekarang dah umur 22 tahun. Orang cakap masih kuat lagi , kalau diet mesti cepat turun. ACtually bagus sangat kalau korang minum herbalife bagi yang awal-awal sebab awal-awal kita nak diet nak cover pemakanan kita daripada makan je benda-benda yang berlemak atau manis.


UJIAN BESAR

 Memang bila kita dah set our mind kita nak diet , ujian tu makin besar. Lets say , kita dalam proses diet.. Kita akan rasa semua benda kita nak rasa nak makan. Kek la , mcd la , kfc la , semua benda lah.. Tapi yang main tu adalah semua makanan tu. Boleh je nak makan tapi pilih lah yang boleh hadam cepat macam ayam ke, macam protein tuu.. ambil yang tulang-tulang sekadar isi perut. Kek pon boleh , kuantiti sikit lah. Tapi logiknya mana lah boleh time beli tu suruh potong untuk rasa je. Pandai - pandai la beli share dengan kawan ke adik ke. Tapi telan air liur la jugak bila dapat rasa je.


SEMANGAT / REFERENCE

Semangat tu kena kuat , kalau tak kuat mungkin sebulan tak turun berat pun korang give up rasanya. Memang ujian tu besar. Bila tak boleh nak teruskan. Fikir balik kalau give up pon korang akan makan balik. tak rugi ke selama sebulan korang telan air liur je orang makan sedap-sedap. Tak penat ke workour berzumba dan korang balik kepada 100 kg balik. Tak kisah la kalau sebulan 2 kg pon bagus lah. At least korang dah tak tambah KG tapi korang dah lost KG. 


DUIT DAN PRODUK

Ni masalah yang orang selalu jadikan alasan. Macam nil beli herbalife , harganya sebenarnya boleh mampu milik dan jadi income semula untuk korang kalau kurus. Lagi satu bila sebut produk je , memang Nil tak akan percaya. Sebab setengah orang kurus dengan benda lain , mungkin diet atau workout lepas tu mention diorang guna produk tu. Kita dapat tahu orang tu memang pengguna atau tak. Kalau dia asyik up produk macam macam , dia tak stick pada satu. Berkemungkinan dan sendiri faham la.. agenda tu ahhaa.

Tak tahu la nak cakap camne , apa yang pening kita sendiri kena usaha sendiri. Lemak takkan hilang selagi kita tak usaha hilangkan. Nil recommend macam produk herbalife sebab ni bukan sejenis kapsuk atau produk yang telan-telan dah kurus. Bukan eh, nutrition herbalife tu adalah pegganti makanan. Memang korang boleh tahan lapar dan sehari 1 meal sahaja. Sebab pagi dah breakfast dengan shake yang macam aiskrim tu lepas tu skip 4 jam baru makan meal. Nasi small portion , sayur dan lauk ayam atau ikan. Haaa memang gempak lah kalau tak skip 2 liter air sehari. Nil stop kejap sbb dah ok dah  , lepas diet sebulan dengan herbalife. Nak teruskan sebab boleh kurus. Tapi student life , banyak guna duit. Memang bagus la.. actually.

Ikut hati nak je beli lagi.


WORKOUT





Perlu ke workout ? Boleh je tapi make sure korang dah disiplin dengan makanan. Sebulan lepas diet dengan baik , baru korang boleh start pulak dnegan workout supaya korang tak tertekan dan cepat lapar serta ikut nafsu je lepas tu. Yelah kalau nak workout tak boleh kejap2 berhenti. Mean seminggu je pastu seminggu lagi tak pun.. atau dua tiga minggu stop. Nanti tak disiplin , yang edua nafsu makan tu akan naik mendadak. Jadi jangan skip 2 liter sebulan , pastikan habiskan sebotol setakat mampu... pastikan 1 liter atau 2 atau 3 lagi bagus. Kulit pun makin cantik..

Seminggu workout tak bermaksud every 7 day macam Nil , ada kelas 3 hari seminggu. Bila cuti pagi Nil akan pasang zumba dance atau tabata dance... Memang layan sorg2 dekat ruang tamu. Berpeluhh.. kalah joging. Lagi bagus sebenarnya. Nil takde geng nak ajak jogging every time, sometimes je.. Jadi Nil buat sorang sorang je dalam rumah. Kahkah. Nak g gym duit lagi.. lepas tu sehari je RM10 2 JAM workout macam tak berbaloi.. Terpulang la.. sebab tak selalu pon walk in atau bayar per month,..


REFERENCE


Lupa nak cakap pasal ni , Nil selalu hilang semangat tu. Nil akan tengok instagram. Banyak girl-girl cun dan badan diorang fit .. Model model muslimah.. Nil tanamkan nak macam diorang. Dan semangat tu semakin berkobar tak pernah luntur. Alhamdulillah...

Korang pon kena tengokk youtube.. Ada freelatic running.. woww thats great sebab diorang hanya workout dan slim... Huishh gempak la... Hebatlaaaa


Kena tengok semua tu supaya kita semangat. Before after diorang...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...